Онлайн магазини - фар.com http://magazin.lzyi.com Mon, 10 Apr 2017 18:25:28 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg 10 въпроса свързани с интернет търговията http://magazin.lzyi.com/item/47-10-въпроса-свързани-с-интернет-търговията http://magazin.lzyi.com/item/47-10-въпроса-свързани-с-интернет-търговията

С идеята да сме максимално обрани и в същото време да обхванем основни въпроси свързани с онлайн търговията подбрахме 10 въпроса, които в по-малка или в по-голяма степен вълнуват днес всеки решил да стартира собствен онлайн бизнес. Ето и тях:

 1. Кои са предимствата на онлайн търговията пред реалната такава - възможностите на онлайн много по-големи от тези на реалният. Освен това начина да се общува директно с клиента, дава много ползи за търговеца.
 2. Три водещи неща за успешния онлайн магазин – привличане на клиенти, чрез ниски цени; таргетиране на клиенти; добро отношение и положителни коментари. Последните ще подобрят значително позициите в интернет и ще доведат до по-голямо търсене.
 3. Защо е важна комуникацията за онлайн магазина – клиента трябва да се увери, че насреща има сериозна фирма, с коректно отношение, а комуникацията е начин това да бъде показано.
 4. Доверието в потребителя на стоки от онлайн магазина е свързано с лоялното отношение на търговеца. В това число важно е клиента да знае, че може да разчита на продавача, че ако не хареса стоката може да я върне.
 5. Управление на онлайн магазина – най-качественото и надеждно такова трябва да е свързано с фен страница в Facebook.
 6. Защо е важен положителният имидж и до какво се свежда той – става дума за хубави снимки, целенасочени текстове на продукти, бърза доставка, точна комуникация с клиента.
 7. От голямо значение за клиента е бързата обратна връзка. На нея клиента разчита и се доверява и за бъдещи покупки.
 8. Как да реагираме на обиди и недобронамерено отношение спрямо онлайн магазина – с чувство на хумор, туширане на напрежението и блокиране на бруталните прояви.
 9. Социалните мрежи с ролята им за онлайн бизнеса – те са от изключително значение за всеки онлайн магазин.
 10. Съществува ли прилика или разлика между ПР стратегията и онлайн магазина – разбира се, че те са взаимно свързани, но могат да съществуват и една без друга. Старта на всеки онлайн магазин трябва да започне с откриване на ясна идея за бизнес, разработването й и едва тогава идва ред на ПР рекламата.
]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 10:15:40 +0000
Как да си направя Онлайн магазин http://magazin.lzyi.com/item/46-как-да-си-направя-онлайн-магазин http://magazin.lzyi.com/item/46-как-да-си-направя-онлайн-магазин

Искате ли да имате онлайн магазин, знаете ли как да го направите, търговец ли сте?! Онлайн магазинът представлява алтернатива форма на физическият такъв. Той също има стоки, които предлага, количка, в която се пазарува и различни начини на плащане. Продуктите, които се поръчват от клиента биват доставяни на посоченият от него адрес, а плащането става при получаването или чрез електронен път.

Тук изниква въпросът - защо електронният магазин е добра алтернатива?

При него разходите са малки, защото онлайн магазина не налага наличие на голям брой артикули. Това значително улеснява търговеца и много го отличава от физическата форма на магазин.

Онлайн магазина предлага неограничен капацитет от клиенти, големи мащаби за разпростиране и значително повече възможности, както за едната страна, така и за другата.

Онлайн магазина работи по 24 часа на денонощие и по 7 дни от седмицата. Казано по друг начин, дори, когато стопанинът му спи, той може да продава. Не се налага наемане на допълнителен персонал, нито големи разходи за заплати и осигуровки. Онлайн магазинът е на самообслужване, защото всеки гост в него може да разглежда без досадни продавача-консултанти да му висят на главата.

Тази виртуална форма на продажби е много практична и от позиция на обслужването не изисква висши умения и кой знае какви компютърни познания.

Всеки един клиент може да посети магазина онлайн без да се налага да напуска офиса си или дома. Изисква се единствено наличие на компютър, мобилен телефон и Интернет.

Всеки един онлайн магазин се проектира според индивидуални предпочитания и нужди. Той бива изцяло съобразен със спецификата на аудиторията, за която е предвиден и предлагания продукт.

Какво още е важно за създаването на онлайн магазин:

Всеки онлайн магазин трябва да е авторски и изработен специално според изискванията на това, което ще предлага;

Административната част, трябва да е максимално улеснена, ясна и ефективна за работа;

Тя трябва да е функционална и без излишни модули; Трябва да има и наличие от лесни промени и добавки; Интегриране на електронно разплащане; Идеално класиране в търсачките.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 10:14:54 +0000
Интернет измамите по време на шопинга http://magazin.lzyi.com/item/45-интернет-измамите-по-време-на-шопинга http://magazin.lzyi.com/item/45-интернет-измамите-по-време-на-шопинга

Пазаруването от край време е присъщо на дамите. Те са онези, които се впускат в умопомрачаващи покупки, големи харчове и куп излишни неща. С появата и възможностите на онлайн пазаруването шансовете да к=харчим повече и по-необмислено се умножават многократно. И въпреки всичко не само жените са онази част на човечеството, която е застрашена от измами. Може да не успеете на 100% да се защитите от такива, но поне бихте могли да намалите риска от тях, като спазите някои прости парила.

Когато влезете в онлайн магазин и видите добре изглеждащите стоки, богато описаните артикули и красивите снимки, то ясно е, че тази фирма държи на авторитета си. Това обаче не ви гарантира безпроблемно пазаруване. Много често при подаване за заявката за покупки и в интернет се оказва, че трябва да се чака прекалено дълго, за да пристигнат те до вас. В други случай плащането не е такова, каквото сте смятали, че ще бъде и изникват куп неуредици и излишни разходи. Проверете преди да направите голямата стъпка. С пълнене на количката, трябва стойността на покупките автоматично да се преизчислява, като в нея или на отделен ред в страниците на сайта ясно се посочва доставката за чия сметка ще е.

Обърнете внимание и на стоката, това дали реално е маркова или е реплика. Сайтовете и онлайн магазините, които държат на доброто си име изрично упоменават тези неща. Не са изключени и тези, които с цел прикриват детайлите, за да увеличат продажбите си.

Обърнете внимание и на това дали търговецът предлага замяна на продукти или връщане на такива, в случай, че клиента не е удовлетворен от покупката на стока. Не забравяйте, че вие сте клиента, а от вашият коментар зависи рейтинга на търговеца. Така, че вие сте с привилегия.

В случай, че поръчвате стоки с наложен платеж, то задължително в нея нека да присъства опцията преглед на доставката.

Не пропускайте и да проверите по-обстойно в интернет за името на фирмата, за коментарите на останалите клиенти и за данни за кореспонденция с тях.

Онлайн пазаруването може да бъде приятно занимание, когато сме взели навременни мерки.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 10:14:32 +0000
Какво трябва да знаем преди голямото пазаруване http://magazin.lzyi.com/item/44-какво-трябва-да-знаем-преди-голямото-пазаруване http://magazin.lzyi.com/item/44-какво-трябва-да-знаем-преди-голямото-пазаруване

Ерата на модерни технологии, глобализация и свободен достъп до Интернет направи пазаруването от най-дребните неща, до това на големи имоти, автомобили и какво ли не възможно. Наред обаче с лукса от пазаруването в Интернет и удобствата, които предоставя то, съществуват и множество варианти за измами.

Въпреки, че в уеб пространството всеки държащ на себе си бранд изгражда своя имидж, най-вече уповавайки се на мненията и коментарите, които се оставят за него, добре е да знаем, как да се предпазим от фалшиви продавачи, търговци и обирджии.

Кои са нещата, които трябва да имаме предвид, преди да пристъпим към изпращане на поръчката. Ето и някои от тях:

 1. Проучете търговеца – в сайта на всяка фирма има данни за адрес, контакти и телефони. Научете повече за самата фирма, това от колко време съществува на пазар, как работи с клиентите си, доволни ли са те от обслужването й и т.н.
 2. В случай, че възнамерявате да купувате нещо, което си е по-голяма инвестиция проверете сертификатите на търговеца, това дали той е оторизиран да осъществява съответната дейност и продажба и т.н. Не са редки и случаите, в които измамници използват чуждо търговско име на компания с добра репутация, а това им помага да печелят доверие на клиентите и по-лесно да сключват сделки.
 3. Проследете мненията и отзивите на клиенти, които вече са пазарували в интернет, по форуми и търсачките и разберете дали други потребители са имали проблеми с въпросния търговец.
 4. Добра идея е и да проследите в коя държава е регистриран домейнът на даденият сайта на търговеца. В интернет търсачките, има много информация и това може да стане лесно. Последното се прави и с цел избягване на допълнителни мита и такси.
 5. Задължително направете справка и с възможностите да оставите мнение, коментари и отзиви в сайта, защото, ако липсват такива, то много вероятно е да е с цел прикриване недоволството на други такива клиенти.
]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 10:13:27 +0000
Пазаруване онлайн http://magazin.lzyi.com/item/43-пазаруване-онлайн http://magazin.lzyi.com/item/43-пазаруване-онлайн

Идеята заложена в електронното пазаруване е да помогне до голяма степен на купувача да намери желания продукт и да го закупи. За да стане това реалност, обаче е нужно да му бъде предоставена възможност, а такава дава уеб сайта и продуктовия каталог. Вторият съдържа категории и подкатегории, които значително улесняват предоставянето на информация. Сайтът за електронна търговия налага и необходимостта от голям набор инструменти за навигация и търсачка в каталога.

Електронният каталог за стоки е организиран по йерархична система и на няколко нива. Едни от тях са за най-обобщаващо представяне на артикули по видове; друго служи за представяне на видове в определени и по-специфични категории, някои са наричани раздели. Разглеждането и търсенето на стоки може да става като последователно биват разгръщани ниво след ниво. В различните системи за управление на уеб сайтове за електронна търговия тази йерархия може да има известни различия, но идеята на всяка една такава система е да спазва известна подреденост и класификация.

Към стоките може да бъдат “прикачени” атрибути и категории, които позволяват класифициране хоризонтал или по вертикал. Всяка една категория или атрибут съдържат параметри на дадените стоки. В последните се отчитат и размери, цвят, големини и т.н. Колкото повече налична информация съществува, толкова по-ориентиран в избора и покупката си ще е клиента на уеб сайта.

Наред с всичко от системата за управление на един онлайн магазин зависи и лесната ориентация по време на разглеждане и поръчка от клиента. В магазини за дрехи например, често се наблюдават и допълнителни приложения под формата на графики и таблици с размери. Те улесняват много работата и сърфирането на посетителя, както и избора му на точен размер.

Съществуват и поделения, в които се обявяват по-специфични стоки и артикули. Такива с намаления, останали единични бройки и други.

В търсещата машина на уеб сайта може да се заложи на избор на стока по зададено наименование. Това е още едни плюс за формата на работа и успешния бизнес. За да бъде коректно търсенето, следва да бъдат направени и качествени описания на продукти. Интерес будят и системите, които след изпращане на заявка до търговеца, връщат автоматично посетителя в полето с други продукти. Така той ще има възможност да продължи с онлайн пазаруването си, ако пожелае.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Thu, 20 Feb 2014 16:18:11 +0000
Функционални възможности за онлайн бизнес http://magazin.lzyi.com/item/42-функционални-възможности-за-онлайн-бизнес http://magazin.lzyi.com/item/42-функционални-възможности-за-онлайн-бизнес

Независимо от полето на изява на търговската дейност и това, какъв набор от продукти предлага дали става дума за 10 или за 10 000 артикула, трябва да се обърне внимание на функционалните възможности на уеб сайта. Водейки се от мнение на специалисти, следвайки известни препоръки, ограничения, изисквания и конкретно според нуждите на голям кръг от клиенти, разработване и проектиране на уеб магазин за електронна търговия трябва да бъде насочен и към отделни компоненти за всеки един продукт. Последният може да служи като начало в разработване на функционални възможности и персонализирани отношения за графично оформление, както и прецизен дизайн на уеб сайтове в зависимост от конкретната дейност.

Съществуват различни системи, които могат да бъдат настроени за всеки електронен магазин, а в повечето случаи дори без да е необходима намесата на другиго.

По отношение на функционалните възможности за електронна търговия се следват и някои препоръки, а те са тясно свързани с маркетинга. Като цяло целите и в традиционния и в електронния бизнес са едни и същи. Следователно привличането на носи клиенти е задача номер едно на всеки онлайн магазин. Съществуващи промоции на стоки, тяхната продажба и предлагането на нови модели, са заложени в основата на успешния бизнес. За привличане на клиенти и запазване на съществуващи такива, много неща зависят от дейностите на работа с клиенти. В случая промоции, продажби, както и свързаните продукти, имат отношение към търговски похвати, които са и част от дейността.

Системата за електронна търговия, трябва да включва богат набор от инструменти, които да допринасят за реализиране на продажбите, а това значително ще допринесе за качественото обслужване на клиентите. Могат да бъдат използвани и множество други търговски механизми и похвати.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Thu, 20 Feb 2014 16:17:57 +0000
Начало за онлайн бизнес http://magazin.lzyi.com/item/41-начало-за-онлайн-бизнес http://magazin.lzyi.com/item/41-начало-за-онлайн-бизнес

Преди самия старт, онлайн бизнеса се нуждае от няколко важни неща. Реално самата популяризация е не по-малко необходим процес за всеки онлайн бизнес, но всичко трябва да следва своя ход на действие.

Като начало готовият уеб сайт, било то онлайн магазин или информационен портал, той трябва да бъде регистриран навсякъде, където е позволява. Предварително трябва да сме сигурни, че той е добре направен  и едва тогава се започва с вмъкването му по търсачки и директории. За успешно индексиране от търсачки, трябва да бъдат спазени някои закономерности, а те са:

Качествено и прецизно оформление на всяка от страниците му.

Прави се проверка на връзките в сайта.

Когато сайта има система за online поръчки е правилно да се направи и проверката на функционалността й.

Важна е и самата оптимизация за всяка страница.

В случаи, че онлайн магазина не отговаря на изискванията по-горе, много вероятно е той да не бъде индексиран, а това да е причина за отхвърлена регистрация.

Регистрацията на онлайн магазин в директории е една от предпоставките за успеха на бизнеса в интернет. Смята се, че това е и най-популярният метод за популяризирането на онлайн бизнеса.

С всички тези детайли трябва да се съобрази всеки стартиращ нов онлайн бизнес или търсещ начини да популяризира съществуващата си форма на е-търговия.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Thu, 20 Feb 2014 16:17:39 +0000
Няколко стъпки на търсещите машини, за откриване на нашия онлайн магазин/уеб сайт http://magazin.lzyi.com/item/40-няколко-стъпки-на-търсещите-машини,-за-откриване-на-нашия-онлайн-магазин-уеб-сайт http://magazin.lzyi.com/item/40-няколко-стъпки-на-търсещите-машини,-за-откриване-на-нашия-онлайн-магазин-уеб-сайт

Както вече споменахме в някои предходни статии, за да бъде класиран по-добре един уеб сайт, той трябва да отговаря на изискванията на търсачките. По този начин онлайн бизнеса се популяризира и сайта е по-посещаван, наред с лесната му откриваемост. Кое е характерното, което трябва да имаме в предвид за търсещите машини и как те откриват сайтовете, ще представим спирайки се на два начина:

Първият е, чрез използване на връзки (известни още като линкове), които се намират на индексираният сайт. Казаното значи, че ако друг уеб сайт в Интернет има линк към страница от въпросният, да го наречем по-нов уеб сайт, то тази връзка ще отвежда автоматично към него. Необходимо е всеки сайт да има възможно по-голям брой линкове, които да отвеждат към него, а това го прави по-лесно откриваем.

На втора позиция, нека не изпускаме факта, че търсещите машини предлагат места, на които отреждат даденият сайт. Казано с други думи това звучи като покана на търсачката на гости в уеб сайта. За целта роля играе и URL адрес на сайта, а чрез него търсачката го посещава, а въведената в него информация и съдържание са негова база данни.

Като вметка, нека не изпускаме факта, че един уеб сайт/онлайн магазин ще е зачетен от търсещите машини само ако са спазени някои от споменатите по-горе неща.

Търсещите паяци не добавят цялото съдържание на сайта на един път. В началото той се индексира и въвежда в базата данни съдържание на страницата към, която води линка, който е отвел търсещият робот там. В случаите, когато ан тези страници има и други линкове, то те ще са обект на претърсване от търсачките в следващи етапи, което означава още посещения в бъдеще. В случаи, че липсват такива, то към останалите страници трябва да се влиза, чрез външни линкове.

Много пъти, за да бъде улеснено събирането на информация, сайтовете имат карта на сайта. С тяхна помощ търсещите роботи идват многократно на страниците на сайта. Това става постоянно и следвайки множество от линкове водещи към него. Така бива кеширана цялата информация и се следи за обновяването на сайта. Тук е мястото и да споменем, че колкото по-често е обновявана информацията на уеб сайта или в онлайн магазина, толкова по-често той бива посещаван от търсещите паяци.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 05 Feb 2014 15:48:36 +0000
Роля на търсещите машини за онлайн бизнеса http://magazin.lzyi.com/item/39-роля-на-търсещите-машини-за-онлайн-бизнеса http://magazin.lzyi.com/item/39-роля-на-търсещите-машини-за-онлайн-бизнеса

Историята на търсещите машини започва през 1994 г, когато в Университета на Вашингтон е пусната WebCrawler. След нея се повяват и Lycos, и Yahoo!. Най-популярната по света търсачка е Google. Тя е дело на Лари Бейдж и Сергей Брин, от Университет “Станфорд”. Стартът на търсачката е през 1999 г., септември месец, а през 2005 г. е обявена за най-великото откритие в Интернет. Сама по себе си думата „google“ е възприета за глагол и означава „търсене в Интернет“.

По своята същност търсачките значат автоматични програми, които „ровят“ Интернет, водейки се по линкове. Те записват информация от всяка страница на уеб сайтове, през, които преминават за данни. Търсещите машини са известни още като „паяци“, „роботи“ и т.н. За функционирането на всеки уеб сайт, както и за онлайн магазин е нужно да има линкове, които да водят към него. Когато линкове липсват, малко вероятно е търсещият паяк да мине през него и да кешира съдържанието.

Когато бъде записано съдържанието на уеб сайта, онлайн магазина, то се анализира и категоризира, за целта от него се изваждат ключови думи и фрази. Така, когато един потребител въведе конкретна фраза, търсачките проверяват базите си с данни и избират онези уеб сайтове, които най-пълно и най-точно отговарят на зададения критерии. Щом потребителя види из между резултатите конкретния онлайн магазин, уеб сайт и той отговаря на неговото търсене, значи целта е изпълнена коректно, а информацията се е оказала полезна. По този начин в следващи търсения по зададената ключова дума или фраза, класирането може да се извърши по-нагоре. Всичко зависи от това търсещите машини е предоставят полезна информация на ползващият услугите им потребител.

Като заключение само ще вмъкнем, че колкото по-добре е актуализиран онлайн магазина, толкова по-добре ще се класира и той, а бизнеса ще придобие по-голяма известност.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 05 Feb 2014 15:48:18 +0000
Регистрация в търсачки за изкарване на моят сайт по-напред в Google http://magazin.lzyi.com/item/38-регистрация-в-търсачки-за-изкарване-на-моят-сайт-по-напред-в-google http://magazin.lzyi.com/item/38-регистрация-в-търсачки-за-изкарване-на-моят-сайт-по-напред-в-google

На много вече е ясно, че за да бъде един уеб сайт успешен и за да се класира добре в търсачките, той трябва да е добре оптимизиран. За тези, които възнамеряват да стартират онлайн бизнес в Интернет в скоро време е добре да се запознаят с важни и не налагащи големи капиталови вложения. Към тях се отнасят начини за популяризиране на конкретния уебсайт, независимо от това дали той продава, информира или обслужва. Целта на всеки е уеб сайта му да е видим от възможно най-много посетители в Интернет. Това е и стратегията, а когато онлайн бизнесът е забележим в глобалното пространство, то бързо по-голяма част от аудиторията ще научат за дадена уеб страница, за сферата на дейност, това, което може той да предложи и защо посетителя има нужда от дадена услуга или продукт, а последното става на база предоставената информация.

Какво е трябва да имаме в предвид?

От значение е популярността, а тя се оценява и измерва чрез трафик, те са и реализацията на дадения сайт. Колкото по-голям е трафика на даден сайт, толкова и вероятността за реализиране на печалби на дадена услуга или продукт нараства.

Високият процент на трафик в Интернет е в резултат от търсещи машини, известни още като търсачки. Това означава, че ако Вие искате Вашият уеб сайт да стане известно за много хора място в Интернет, то следва да насочите първоначални усилия за промотиране на конкретни страници и добавянето и им към директории и търсачки. За да стане реалност това, всеки трябва да следва няколко основни неща, около същност и работа на търсачките.

Как потребителите в Интернет ще открият моя онлайн бизнес?

Потребителите достигнат до Вашия сайт по няколко начина и те са:

Информиране, чрез рекламни материали.

Прилагане на линк към сайта, който за целта трябва да е на друга уеб страница.

Друг тип реклами, от които да се научи за уеб сайта и онлайн бизнеса.

Коментари изпратени на URL адреса на сайта; чрез e-mail, ICQ, Skype.

Случайно попадение на уеб сайта със сходно до неговият домейн.

И най-честият вариант, чрез намирането с помощта на търсачките.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 05 Feb 2014 15:47:41 +0000